De la început, ne propunem să oferim o definiție clară a conceptului de panouri solare, deoarece, adesea, termenii „panouri solare” și „panouri fotovoltaice” sunt utilizați în mod interșanjabil, o interpretare care poate fi considerată incorectă.
Prin urmare, panourile solare reprezintă dispozitive care utilizează radiația solară. Acestea sunt fabricate din materiale speciale, care absorb lumina și căldura soarelui prin intermediul celulelor lor componente, transformându-le apoi și eliberându-le sub formă de energie. Așa cum probabil știi, spre deosebire de alte surse de producere a căldurii și a curentului electric (cărbuni, gaze, lemne etc.), energia solară este o resursă inepuizabilă, gratuită și, poate cel mai important, regenerabilă și nepoluantă (cunoscută sub denumirea de „energie verde“).
Există 3 tipuri principale de panouri solare:
- Panouri solare termice, care convertesc energia solară în energie termică (utilizată pentru încălzirea apei menajere și a locuinței) și pot fi de două tipuri: plane și cu tuburi vidate.
- Panouri solare fotovoltaice, care utilizează radiația solară pentru a genera energie electrică. Detalii despre diferitele tipuri de panouri fotovoltaice vor fi prezentate mai târziu în acest articol.
- Panouri solare mixte, care îndeplinesc ambele funcții.
Prin urmare, panourile fotovoltaice reprezintă doar un sub-tip de panouri solare, specializate în producerea de energie electrică. Este important să fii conștient de această distincție atunci când ceri oferte pentru astfel de produse, pentru a avea așteptări clare în legătură cu performanțele lor.